Wyznaczyć asymptoty funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wojtasekpl
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 04 maja 2013, 20:10
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Wyznaczyć asymptoty funkcji

Post autor: wojtasekpl »

\(f(x) = \frac{2 \cdot 3^x+1}{3^x-9} \)

\(f(x) = \frac{3x^3+cosx}{x^2} \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć asymptoty funkcji

Post autor: eresh »

wojtasekpl pisze: 09 lut 2020, 13:34 \(f(x) = \frac{2 \cdot 3^x+1}{3^x-9} \)
\(3^x\neq 3^2\\
x\neq 2\\
D=\mathbb{R}\setminus\{2\}\\
\Lim_{x\to 2}\frac{2\cdot 3^x+1}{3^x-9}=+\infty
\)

x=2 - asymptota pionowa

\(\Lim_{x\to \infty}\frac{2\cdot 3^x+1}{x(3^x-9)}=\Lim_{x\to\infty}\frac{2+\frac{1}{3^x}}{x(1-\frac{9}{3^x})}=0\\
\Lim_{x\to +\infty}\frac{2\cdot 3^x+1}{3^x-9}=\Lim_{x\to +\infty}\frac{2+\frac{1}{3^x}}{1-\frac{9}{3^x}}=2\\
\Lim_{x\to -\infty}\frac{2\cdot 3^x+1}{3^x-9}=-\frac{1}{9}\\
\)

asymptoty:
\(y=2\\
y=-\frac{1}{9}\\
x=2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć asymptoty funkcji

Post autor: eresh »

wojtasekpl pisze: 09 lut 2020, 13:34
\(f(x) = \frac{3x^3+cosx}{x^2} \)
\(D=\mathbb{R}\setminus\{0\}\\
\Lim_{x\to 0}\frac{3x^3+\cos x}{x^2}=\infty\)


\(\Lim_{x\to \infty}\frac{3x^3+\cos x}{x^3}=3\\
\Lim_{x\to \infty}(\frac{3x^3+\cos x}{x^2}-3x)=\Lim_{x\to \infty}\frac{3x^3+\cos x-3x^3}{x^2}=0\)

asymptoty:
\(y=3x\\
x=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
wojtasekpl
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 04 maja 2013, 20:10
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć asymptoty funkcji

Post autor: wojtasekpl »

Dzięki serdeczne królowo.
ODPOWIEDZ