Pochodna cząstkowa funkcji \(f(x,y)= 2 \sqrt{xy}\). Względem zmiennej y wynosi:
a)\(2x^{0,5} y^{0,5}\)
b)\(x^{-0,5} y^{-0,5}\)
c)\(x^{0,5} y^{-0,5}\)
d)\(x^{-0,5} y^{0,5}\)
W poprzednim zadaniu błędnie napisałem, przepraszam
Oblicz pochodne cząstkową.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pochodne cząstkową.
\(f(x,y)=2\sqrt{xy}\
\frac{\partial f}{\partial y}=2\cdot\frac{1}{2\sqrt{xy}}\cdot x=x^{0,5}y^{-0,5}\)
\frac{\partial f}{\partial y}=2\cdot\frac{1}{2\sqrt{xy}}\cdot x=x^{0,5}y^{-0,5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę