Oblicz pochodne cząstkową

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wojko6
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 08 lut 2020, 17:07
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz pochodne cząstkową

Post autor: wojko6 »

Pochodna cząstkowa funkcji f(x,y)= pierwiastek drugiego stopnia z xy. Względem zmiennej y wynosi:
a)2x^0,5 y^0,5
b)x^-0,5 y^-0,5
c)x^0,5 y^-0,5
d)x^0,5 y^0,5
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz pochodne cząstkową

Post autor: radagast »

Pochodna cząstkowa funkcji \(f(x,y)= \sqrt{xy} \) względem zmiennej y wynosi \( \frac{1}{2 \sqrt{xy} } \cdot x = \frac{1}{2} \frac{ \sqrt{x} }{ \sqrt{y} } =0,5x^{0,5}y^{-0,5} \)
Nie ma takiej odpowiedzi 😩
ODPOWIEDZ