Zbieżność ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rufus14
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 sty 2019, 19:19
Płeć:

Zbieżność ciągu

Post autor: rufus14 »

Niech \((a_{n})\) i \((b_{n}), b_{n} \neq 0, n \in \mathbb{N}\) będą ciągami zbieżnymi lub rozbieżnymi do \(+\infty\). Przeprowadzić pełną dyskusję zbieżności (rozbieżności) ciągu \(\left ( \frac{a_{n}}{b_{n}} \right )\). Zaprezentowane fakty uzasadnić.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zbieżność ciągu

Post autor: grdv10 »

Jest tu sporo przypadków do rozważenia.
  1. Niech oba ciągi będą zbieżne, oznaczmy ich granice przez \(a,b\).
    • jeśli \(b\ne 0\), to iloraz zmierza do \(\dfrac{a}{b}\),
    • Jeśli \(b=0\), to iloraz może być zbieżny, mieć granicę niewłaściwą albo w ogóle nie mieć granicy. Zbieżność: \(a_n=b_n=\dfrac{1}{n}\), granica niewłaściwa: \(a_n=1\), \(b_n=\dfrac{1}{n}\), brak granicy \(a_n=1\), \(b_n=\dfrac{(-1)^n}{n}\).
  2. Niech \((a_n)\) będzie zbieżny, a \((b_n)\) rozbieżny...
Zaproponuj i rozważ wszystkie przypadki.
ODPOWIEDZ