oblicz ciagi

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
2001
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 17 maja 2019, 08:28
Podziękowania: 30 razy

oblicz ciagi

Post autor: 2001 »

a) \( \sqrt[n]{2^n+1} \)

b) \( \sqrt[n]{2n+8} \)

proszę o dokładne wyjaśnienie w jaki sposób skorzystać z twierdzenia o trzech ciągach
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: oblicz ciagi

Post autor: grdv10 »

a) \(2^n\leqslant 2^n+1\leqslant 2\cdot 2^n\)
b) \(1\leqslant 2n+8\leqslant 10n\)

W obu przypadkach korzystamy później z granicy \(\lim\limits_{n\to\infty}\sqrt[n]{a}=1\), (gdzie \(a>0\)), a w b) jeszcze z \(\lim\limits_{n\to\infty}\sqrt[n]{n}=1.\)
ODPOWIEDZ