ekstremum lokalne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rwefhweo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 16 sty 2020, 10:37
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

ekstremum lokalne

Post autor: rwefhweo »

Czy funkcja ma ekstremum lokalne w punkcie \(x=1\)?

\( f(x) = \left\{ \begin{array}{ll}
2 & \textrm{gdy $x \neq 1$}\\
1 & \textrm{gdy $x=1$}\\
\end{array} \right.\)
Ostatnio zmieniony 03 lut 2020, 21:11 przez grdv10, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa LaTeX-a
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: ekstremum lokalne

Post autor: grdv10 »

Tak. Ma minimum lokalne. Przeanalizuj definicję ekstremum lokalnego. W pewnym (a tu nawet w dowolnym) sąsiedztwie jedynki mamy nierówność \(f(x)>f(1)=1.\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: ekstremum lokalne

Post autor: Galen »

Tak
\(f_{min}=f(1)=1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ