oblicz całki

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
2001
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 17 maja 2019, 08:28
Podziękowania: 30 razy

oblicz całki

Post autor: 2001 »

a) \( \int_{-4}^{6} x|x^2-3x| dx \)

b) \( \int_{0}^{ \pi } |cosx| dx \)

c) \( \int_{0}^{4} x \sqrt[3]{x^2+8} dx \)

d) \( \int_{0}^{ \frac{1}{ \sqrt{2} } } \frac{xdx}{ \sqrt{1-x^4} }\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: oblicz całki

Post autor: eresh »

2001 pisze: 03 lut 2020, 09:36 a) \( \int_{-4}^{6} x|x^2-3x| dx \)
\( \int_{-4}^{6} x|x^2-3x| dx =\int_{-4}^0(-x^3+3x^2)dx+\int_0^6(x^3-3x^2)dx=...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: oblicz całki

Post autor: eresh »

2001 pisze: 03 lut 2020, 09:36
b) \( \int_{0}^{ \pi } |cosx| dx \)
\(\int_0^{\pi}|cos x|dx=\int_0^{\frac{\pi}{2}}\cos xdx-\int_{\frac{\pi}{2}}^\pi\cos xdx\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: oblicz całki

Post autor: eresh »

2001 pisze: 03 lut 2020, 09:36

c) \( \int_{0}^{4} x \sqrt[3]{x^2+8} dx \)
\(\int_0^4 x\sqrt[3]{x^2+8}dx= \begin{bmatrix} x^2+8=t\\
xdx=\frac{dt}{2}\end{bmatrix}=\frac{1}{2}\int_{4}^{24} t^{\frac{1}{3}}dt=...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
2001
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 17 maja 2019, 08:28
Podziękowania: 30 razy

Re: oblicz całki

Post autor: 2001 »

eresh pisze: 03 lut 2020, 09:52
2001 pisze: 03 lut 2020, 09:36 a) \( \int_{-4}^{6} x|x^2-3x| dx \)
\( \int_{-4}^{6} x|x^2-3x| dx =\int_{-4}^0(-x^3+3x^2)dx+\int_0^6(x^3-3x^2)dx=...\)
mam pytanie: skąd wiedzieć, że druga z rozbitej całki całka jest od 0 do 6?
pdesant
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 15 lip 2018, 18:15

Re: oblicz całki

Post autor: pdesant »

2001 pisze: 03 lut 2020, 23:01
eresh pisze: 03 lut 2020, 09:52 \( \int_{-4}^{6} x|x^2-3x| dx =\int_{-4}^0(-x^3+3x^2)dx+\int_0^6(x^3-3x^2)dx=...\)
mam pytanie: skąd wiedzieć, że druga z rozbitej całki całka jest od 0 do 6?
To jak rozwiązywanie nierówności z modułem. Tam, gdzie \[x^2-3x < 0\] musimy tę rzecz zastąpić przez \[-(x^2-3x)\] (bo moduł zmienia znak na dodatni), a tam, gdzie \[x^2-3x>0\], zostawiamy bez zmian. Obie (właściwie trzy) te części przedziału całkujemy osobno.
Mi Wychodzi, że powinno być od 0 do 3, a kolejna całka, identyczna jak ta na przedziale -4 do 0, powinna być na przedziale 3 do 6.
ODPOWIEDZ