Czy dobrze mi się wydaje że ta granica nie istnieje bo
lim x->(-pi) ctgx (nie istnieje) ?
Oblicz granice ciagu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 gru 2019, 15:56
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Oblicz granice ciagu
\( \Lim_{x\to -\pi } \left(\frac{3x+2\pi}{4x+3\pi} \right)^{\ctg x} =\Lim_{x\to -\pi } e^{\ln \left(\frac{3x+2\pi}{4x+3\pi} \right)^{\ctg x}} =\Lim_{x\to -\pi } e^{{\ctg x}\ln \left(\frac{3x+2\pi}{4x+3\pi} \right)} =\Lim_{x\to -\pi } e^{ \frac{\ln \left(\frac{3x+2\pi}{4x+3\pi} \right)}{\tg x} } =^H= \Lim_{x\to -\pi } e^{ \frac{\frac{4x+3\pi}{3x+2\pi} \cdot \frac{3(4x+3\pi)-4(3x+4\pi)}{(4x+3\pi)^2} }{ \frac{1}{cos^2x} } }=\\
\Lim_{x\to -\pi } e^{\frac{\cos^2x}{3x+2\pi} \cdot \frac{3(4x+3\pi)-4(3x+2\pi)}{4x+3\pi} } = \Lim_{x\to -\pi } e^{\frac{\cos^2x}{3x+2\pi} \cdot \frac{\pi}{4x+3\pi} } =e^{\frac{1}{-\pi} \cdot \frac{\pi}{-\pi} }=e^{\frac{1}{\pi} } \)
\Lim_{x\to -\pi } e^{\frac{\cos^2x}{3x+2\pi} \cdot \frac{3(4x+3\pi)-4(3x+2\pi)}{4x+3\pi} } = \Lim_{x\to -\pi } e^{\frac{\cos^2x}{3x+2\pi} \cdot \frac{\pi}{4x+3\pi} } =e^{\frac{1}{-\pi} \cdot \frac{\pi}{-\pi} }=e^{\frac{1}{\pi} } \)