Całkowalność

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Całkowalność

Post autor: mela1015 »

Zbadać całkowalność w sensie Lebesgue'a w (0,1) funkcji f, gdy
\(f(x)=2^n\), \(x \in [ \frac{1}{4^n}, \frac{1}{4^{n-1}}) \), \(n=1,2,...\)

Od czego zacząć, jakie są kroki postępowania w tym zadaniu ?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Całkowalność

Post autor: grdv10 »

Funkcja \(f\) nie jest określona na całym przedziale \((0,1)\), więc nie jest tam całkowalna w żadnym sensie.
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Całkowalność

Post autor: mela1015 »

szw1710 pisze: 26 sty 2020, 22:10 Funkcja \(f\) nie jest określona na całym przedziale \((0,1)\), więc nie jest tam całkowalna w żadnym sensie.
CO to znaczy, że nie jest określona na całym przedziale ?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Całkowalność

Post autor: grdv10 »

A co jest dziedziną funkcji, jaką podajesz?
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Całkowalność

Post autor: mela1015 »

Jak podstawie za n kolejne liczby to dziedzina zawiera się w przedziale (0,1)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Całkowalność

Post autor: grdv10 »

Niech \(n=1.\) Ile wynosi \(f\left(\frac{1}{10}\right)\)? Aby badać całkowalność funkcji w przedziale, przede wszystkim ta funkcja musi być określona w każdym jego punkcie.
pdesant
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 15 lip 2018, 18:15

Re: Całkowalność

Post autor: pdesant »

szw1710 pisze: 27 sty 2020, 08:27 Niech \(n=1.\) Ile wynosi \(f\left(\frac{1}{10}\right)\)? Aby badać całkowalność funkcji w przedziale, przede wszystkim ta funkcja musi być określona w każdym jego punkcie.
Wydaje mi się, że autor(ka) miał(a) na myśli \[f(x) = 2^n \iff x \in \left[\frac{1}{4^n},\frac{1}{4^{n-1}}\right) \quad n \geq 1\]
Wtedy się zgadza, a \(f(\frac{1}{10}) = 4\).

Sprawdź, że funkcja jest mierzalna, a potem po prostu policz całkę. Skorzystaj z tego, że obszar całkowania możesz podzielić na rozłączne zbiory: \[\int_{(0,1)} f(x) d\lambda = \int_{(0,1/4)} f(x) d\lambda + \int_{[1/4,1)} f(x)d\lambda = \dots\].
ODPOWIEDZ