Proszę wyznaczyć przedziały wklęsłości , wypukłości oraz punkty przegięcia funkcji :
f(x)=\(\frac{lnx}{\sqrt{x}}\)
Zadanie z funkcją
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z funkcją
Ale masz dużo zadane na weekend
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 87#p317561
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 87#p317561
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z funkcją
A nie powiedzieli, żeby chociaż podziękować za wyręczenie w robocie!?
\(f''(x)=-\frac{2}{x^{5/2}}+\frac{3\ln x}{4x^{5/2}}=0 \iff x=e^{ \frac{8}{3} }\) - to punkt przegięcia, bo z lewej strony f''(x)<0 (funkcja n-wypukła: \(\cap\) ), a z prawej f''(x)>0 (funkcja u-wypukła: \( \cup\) )
\(f''(x)=-\frac{2}{x^{5/2}}+\frac{3\ln x}{4x^{5/2}}=0 \iff x=e^{ \frac{8}{3} }\) - to punkt przegięcia, bo z lewej strony f''(x)<0 (funkcja n-wypukła: \(\cap\) ), a z prawej f''(x)>0 (funkcja u-wypukła: \( \cup\) )
Re: Zadanie z funkcją
Egzaminy w tym tygodniukorki_fizyka pisze: ↑25 sty 2020, 23:31 Ale masz dużo zadane na weekend
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 87#p317561
Re: Zadanie z funkcją
Dziękuje baardzopanb pisze: ↑25 sty 2020, 23:44 A nie powiedzieli, żeby chociaż podziękować za wyręczenie w robocie!?
\(f''(x)=-\frac{2}{x^{5/2}}+\frac{3\ln x}{4x^{5/2}}=0 \iff x=e^{ \frac{8}{3} }\) - to punkt przegięcia, bo z lewej strony f''(x)<0 (funkcja n-wypukła: \(\cap\) ), a z prawej f''(x)>0 (funkcja u-wypukła: \( \cup\) )
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z funkcją
Nie ma to jak wrzucić 10 zadań na bęben w sobotę przed północą i mieć weekend wolny, a w niedzielę wieczorem tylko przepisać i dać parę lajków
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Zadanie z funkcją
chciałbym tak nie robić ale czas mnie zmusza , plus nie umiem ich poprstu rozwiązać ...korki_fizyka pisze: ↑26 sty 2020, 20:31 Nie ma to jak wrzucić 10 zadań na bęben w sobotę przed północą i mieć weekend wolny, a w niedzielę wieczorem tylko przepisać i dać parę lajków
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z funkcją
W dodatku myślisz, że to jest wytłumaczenie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl