Dówód z równaniem okręgu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kiras
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 12 lis 2019, 20:56
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Dówód z równaniem okręgu

Post autor: Kiras »

Punkt 𝑃 = (𝑥0,𝑦0) należy do okręgu o środku w początku układu współrzędnych i promieniu 𝑟 = \(√2\). Proszę rozstrzygnąć następującą kwestię: Czy jeżeli jedna ze współrzędnych punktu 𝑃 jest liczbą niewymierną, to również druga współrzędna będzie liczbą niewymierną? Odpowiedź należy oczywiście uzasadnić.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Dówód z równaniem okręgu

Post autor: kerajs »

\(x^2+y^2=2\)
Druga współrzędna może być liczbą wymierną np:
\( (-\sqrt{2})^2+0^2=2\)
lub niewymierną
\( (\frac{2\sqrt{2}}{5})^2+(\frac{3\sqrt{2}}{5})^2=2\)
Kiras
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 12 lis 2019, 20:56
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Re: Dówód z równaniem okręgu

Post autor: Kiras »

kerajs pisze: 25 sty 2020, 18:00 \(x^2+y^2=2\)
Druga współrzędna może być liczbą wymierną np:
\( (-\sqrt{2})^2+0^2=2\)
lub niewymierną
\( (\frac{2\sqrt{2}}{5})^2+(\frac{3\sqrt{2}}{5})^2=2\)
No ale tylko tyle wystarczy zapisać zeby to był prawidłowy dowód ?
ODPOWIEDZ