Policz granice , prosiłbym o rozwiązanie krok po kroku
\(lim ((ln(sin𝑥) − ln𝑥)/𝑥^2)
= ? \)
𝑥→0+
zadanie z granicą
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: zadanie z granicą
\( \Lim_{x\to 0 } \frac{ \ln \sin x-\ln x }{x^2}=\Lim_{x\to 0 } \frac{ \ln \frac{\sin x}{x} }{x^2}=^H=\Lim_{x\to 0 } \frac{ \frac{x}{\sin x} \cdot \frac{x\cos x-\sin x}{x^2} }{2x}=\Lim_{x\to 0 } \frac{x\cos x-\sin x }{2x^2\sin x}=^H=\\
\Lim_{x\to 0 } \frac{\cos x-x\sin x-\cos x }{4x\sin x+2x^2\cos x}=\Lim_{x\to 0 } \frac{-\sin x }{4\sin x+2x\cos x}=^H=\Lim_{x\to 0 } \frac{-\cos x }{4\cos x+2\cos x-2x\sin x}= \frac{-1}{4+2-0}= -{\frac{1}{6} } \)
\Lim_{x\to 0 } \frac{\cos x-x\sin x-\cos x }{4x\sin x+2x^2\cos x}=\Lim_{x\to 0 } \frac{-\sin x }{4\sin x+2x\cos x}=^H=\Lim_{x\to 0 } \frac{-\cos x }{4\cos x+2\cos x-2x\sin x}= \frac{-1}{4+2-0}= -{\frac{1}{6} } \)
Re: zadanie z granicą
Mógłbyś mi napisać dlaczego można tam użyć reguły de Hospitala?radagast pisze: ↑25 sty 2020, 20:39 \( \Lim_{x\to 0 } \frac{ \ln \sin x-\ln x }{x^2}=\Lim_{x\to 0 } \frac{ \ln \frac{\sin x}{x} }{x^2}=^H=\Lim_{x\to 0 } \frac{ \frac{x}{\sin x} \cdot \frac{x\cos x-\sin x}{x^2} }{2x}=\Lim_{x\to 0 } \frac{x\cos x-\sin x }{2x^2\sin x}=^H=\\
\Lim_{x\to 0 } \frac{\cos x-x\sin x-\cos x }{4x\sin x+2x^2\cos x}=\Lim_{x\to 0 } \frac{-\sin x }{4\sin x+2x\cos x}=^H=\Lim_{x\to 0 } \frac{-\cos x }{4\cos x+2\cos x-2x\sin x}= \frac{-1}{4+2-0}= -{\frac{1}{6} } \)