przedziały monotoniczności

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

przedziały monotoniczności

Post autor: enta »

potrzebuję pomocy w wyznaczeniu przedziałów monotoniczności i ekstremów funkcji
\(f(x)= \frac{x}{ln(x-2)}\)
Wiem, ze muszę policzyć pochodną ale coś mi nie wychodzi te wyznaczenie .
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: przedziały monotoniczności

Post autor: eresh »

enta pisze: 25 sty 2020, 12:25 potrzebuję pomocy w wyznaczeniu przedziałów monotoniczności i ekstremów funkcji
\(f(x)= \frac{x}{ln(x-2)}\)
Wiem, ze muszę policzyć pochodną ale coś mi nie wychodzi te wyznaczenie .
\(f'(x)=\frac{\ln (x-2)-x\cdot\frac{1}{x-2}}{\ln^2(x-2)}\\
f'(x)=\frac{(x-2)\ln(x-2)-x}{(x-2)\ln^2(x-2)}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: przedziały monotoniczności

Post autor: enta »

ok dzięki to coś mi takiego wychodziło ale teraz te nierówności nie umiem wyliczyć przedziałów
ODPOWIEDZ