Oblicz kąt pod którym wykres funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
Oblicz kąt pod którym wykres funkcji
Oblicz kąt pod którym wykres funkcji \(y=2 \sqrt{x} \) przecina prostą \(x=3\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Oblicz kąt pod którym wykres funkcji
Wyznaczam punkt przecięcia: \( \begin{cases}y=3\\y=2 \sqrt{x} \end{cases} \iff \begin{cases}x= \frac{9}{4}\\ y=3\end{cases} \)
\(y'(x)= \frac{1}{ \sqrt{x} } \)
\(y'( \frac{9}{4} )= { \sqrt{ \frac{4}{9} } }= \frac{2}{3}=\tg \alpha \)
odp. Prosta \(y=3\) przecina wykres funkcji \(y=2 \sqrt{x} \) pod kątem, którego tangens wynosi \( \frac{2}{3} \)
\(y'(x)= \frac{1}{ \sqrt{x} } \)
\(y'( \frac{9}{4} )= { \sqrt{ \frac{4}{9} } }= \frac{2}{3}=\tg \alpha \)
odp. Prosta \(y=3\) przecina wykres funkcji \(y=2 \sqrt{x} \) pod kątem, którego tangens wynosi \( \frac{2}{3} \)
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
Re: Oblicz kąt pod którym wykres funkcji
dzięki, tylko w poleceniu x=3 a nie y=3 czy to nie przeszkadza?
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Oblicz kąt pod którym wykres funkcji
Oj tak! Pomyliłam się . Już poprawiam:
Wyznaczam punkt przecięcia: \( \begin{cases}x=3\\y=2 \sqrt{x} \end{cases} \iff \begin{cases} x=3\\ y=2 \sqrt{3} \\ \end{cases} \)
\(y'(x)= \frac{1}{ \sqrt{x} } \)
\(y'( 3)= \frac{1}{ \sqrt{3} } =\tg \alpha \So \alpha = \frac{\pi}{6} \)
odp. Prosta \(x=3\) przecina wykres funkcji \(y=2 \sqrt{x} \) pod kątem \( \frac{\pi}{2} - \frac{\pi}{6} = \frac{\pi}{3} \) (patrz rysunek)
Wyznaczam punkt przecięcia: \( \begin{cases}x=3\\y=2 \sqrt{x} \end{cases} \iff \begin{cases} x=3\\ y=2 \sqrt{3} \\ \end{cases} \)
\(y'(x)= \frac{1}{ \sqrt{x} } \)
\(y'( 3)= \frac{1}{ \sqrt{3} } =\tg \alpha \So \alpha = \frac{\pi}{6} \)
odp. Prosta \(x=3\) przecina wykres funkcji \(y=2 \sqrt{x} \) pod kątem \( \frac{\pi}{2} - \frac{\pi}{6} = \frac{\pi}{3} \) (patrz rysunek)