Proszę o wytłumaczenie zadania zbadaj zbieżność szeregu i podaj sumę.
\(
\frac{2}{1 * 3} + \frac{2}{3 * 5} -+ \frac{2}{5 * 7} +... = \sum_{ \infty }^{n = 1} \frac{2}{(2n - 1)(2n + 1)}
\frac{2}{1 * 3} + \frac{2}{3 * 5} -+ \frac{2}{5 * 7} +... = ( \frac{1}{1} - \frac{1}{3}) + ( \frac{1}{3} - \frac{1}{5}) + \frac{1}{5} - \frac{1}{7}) +... + (\frac{1}{2n - 1} - \frac{1}{2n + 1}) = 1 - \frac{1}{2n - 1}
\)
S = 1
Zbieżny do 1.
Szeregi liczbowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Szeregi liczbowe
a co jest niejasne?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Szeregi liczbowe
Jeśli opuścisz nawiasy,to otrzymasz zapis w postacimartikad pisze: ↑22 sty 2020, 18:08 Proszę o wytłumaczenie zadania zbadaj zbieżność szeregu i podaj sumę.
\(
\frac{2}{1 * 3} + \frac{2}{3 * 5} -+ \frac{2}{5 * 7} +... = \sum_{ \infty }^{n = 1} \frac{2}{(2n - 1)(2n + 1)}
\frac{2}{1 * 3} + \frac{2}{3 * 5} -+ \frac{2}{5 * 7} +... = ( \frac{1}{1} - \frac{1}{3}) + ( \frac{1}{3} - \frac{1}{5}) + \frac{1}{5} - \frac{1}{7}) +... + (\frac{1}{2n - 1} - \frac{1}{2n + 1}) = 1 - \frac{1}{2n - 1}
\)
S = 1
Zbieżny do 1.
\(1-\frac{1}{3}+\frac{1}{3}-\frac{1}{5}+\frac{1}{5}-\frac{1}{7}+...-\frac{1}{2n-1}+\frac{1}{2n-1}-\frac{1}{2n+1}\)
Po zredukowaniu wyrazów o przeciwnych znakach dostajesz sumę w postaci
\(1-\frac{1}{2n+1}\)
Jej granica
\(S= \Lim_{n\to \infty}(1-\frac{1}{2n+1})=1-\frac{1}{\infty}=1-0=1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Re: Szeregi liczbowe
Skąd się wzięło?Galen pisze: ↑22 sty 2020, 18:58Jeśli opuścisz nawiasy,to otrzymasz zapis w postacimartikad pisze: ↑22 sty 2020, 18:08 Proszę o wytłumaczenie zadania zbadaj zbieżność szeregu i podaj sumę.
\(
\frac{2}{1 * 3} + \frac{2}{3 * 5} -+ \frac{2}{5 * 7} +... = \sum_{ \infty }^{n = 1} \frac{2}{(2n - 1)(2n + 1)}
\frac{2}{1 * 3} + \frac{2}{3 * 5} -+ \frac{2}{5 * 7} +... = ( \frac{1}{1} - \frac{1}{3}) + ( \frac{1}{3} - \frac{1}{5}) + \frac{1}{5} - \frac{1}{7}) +... + (\frac{1}{2n - 1} - \frac{1}{2n + 1}) = 1 - \frac{1}{2n - 1}
\)
S = 1
Zbieżny do 1.
\(1-\frac{1}{3}+\frac{1}{3}-\frac{1}{5}+\frac{1}{5}-\frac{1}{7}+...-\frac{1}{2n-1}+\frac{1}{2n-1}-\frac{1}{2n+1}\)
Po zredukowaniu wyrazów o przeciwnych znakach dostajesz sumę w postaci
\(1-\frac{1}{2n+1}\)
Jej granica
\(S= \Lim_{n\to \infty}(1- \frac{1}{2n+1})=1-\frac{1}{\infty}=1-0=1\)
\( 1 - \frac{1}{3} + \frac{1}{3} - \frac{1}{5} + \frac{1}{5} - \frac{1}{7} ...
\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Szeregi liczbowe
\( \frac{2}{1 \cdot 3} + \frac{2}{3 \cdot 5} + \frac{2}{5 \cdot 7} +... +\frac{2}{(2n-1)(2n+1)}= \frac{3-1}{1 \cdot 3} + \frac{5-3}{3 \cdot 5} + \frac{7-5}{5 \cdot 7} +... +\frac{2n+1-2n+1}{(2n-1)(2n+1)}= \\
= \frac{3}{1 \cdot 3}-\frac{1}{1\cdot 3} + \frac{5}{3 \cdot 5}-\frac{3}{3\cdot 5} + \frac{7}{5 \cdot 7}-\frac{5}{5\cdot 7} +... +\frac{1}{(2n-1)}-\frac{1}{2n+1}= \\
=1-\frac{1}{ 3} + \frac{1}{3}-\frac{1}{ 5} + \frac{1}{5}-\frac{1}{7} +... +\frac{1}{(2n-1)}-\frac{1}{2n+1}
\)
= \frac{3}{1 \cdot 3}-\frac{1}{1\cdot 3} + \frac{5}{3 \cdot 5}-\frac{3}{3\cdot 5} + \frac{7}{5 \cdot 7}-\frac{5}{5\cdot 7} +... +\frac{1}{(2n-1)}-\frac{1}{2n+1}= \\
=1-\frac{1}{ 3} + \frac{1}{3}-\frac{1}{ 5} + \frac{1}{5}-\frac{1}{7} +... +\frac{1}{(2n-1)}-\frac{1}{2n+1}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę