a) f(x)=x\( \sqrt{2}\) -sin2x
mam obliczone, że x=\( \frac{ \pi }{8}\) i x=\( \frac{-\pi}{8}\) są punktami stacjonarnymi ale nie potrafię określić monotoniczności
b) f(x)=arcsin\(e^x\)
wyznacz ekstrema lokalne i monotonicznosc funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: wyznacz ekstrema lokalne i monotonicznosc funkcji
a) trzeba rozwiązać nierówność \(\cos2x>\frac{\sqrt2}{2}\) - funkcja będzie wtedy malejąca
oraz nierówność (nie trzeba jej tak na prawdę rozwiązywać) \(\cos2x<\frac{\sqrt2}{2}\) - funkcja będzie tam rosnąca
\(\cos2x>\frac{\sqrt2}{2} \iff x\in \left(-\frac{\pi}{8}+k\pi, \frac{\pi}{8}+k\pi \right) \) i po sprawie.
oraz nierówność (nie trzeba jej tak na prawdę rozwiązywać) \(\cos2x<\frac{\sqrt2}{2}\) - funkcja będzie tam rosnąca
\(\cos2x>\frac{\sqrt2}{2} \iff x\in \left(-\frac{\pi}{8}+k\pi, \frac{\pi}{8}+k\pi \right) \) i po sprawie.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: wyznacz ekstrema lokalne i monotonicznosc funkcji
b) tutaj sytuacja jest jeszcze prostsza, bo \(\left(\arcsin(e^x) \right)'= \frac{e^x}{ \sqrt{1-e^{2x}} }>0 \) w całej dziedzinie funkcji.