Ekstrema lokalne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Ekstrema lokalne

Post autor: MiedzianyDawid »

Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji
\(f_n(x)=\left(1+x+ \dfrac{x^2}{2!} + ... + \dfrac{x^n}{n!}\right)e^{-x} \) , gdzie \(n \in \nn \)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2020, 22:54 przez grdv10, łącznie zmieniany 1 raz.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Ekstrema lokalne

Post autor: grdv10 »

Zauważ, że \(f_n'(x)=f_{n-1}(x)-f_n(x)=-\dfrac{x^n}{n!}e^{-x}.\) Teraz chyba sobie poradzisz...
ODPOWIEDZ