pierwiastek

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

pierwiastek

Post autor: kate84 »

Oblicz
\( \sqrt[3]{1,21} \)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: pierwiastek

Post autor: kerajs »

\( \sqrt[3]{1,21} \approx \sqrt[3]{1}+ \frac{1}{3 \sqrt[3]{1^2} } \cdot 0,21=1,07 \)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: pierwiastek

Post autor: radagast »

excel mówi, że to jest około 1,0656022368,
a ja mogę ci powiedzieć , że to jest dokładnie \( \left( \frac{11}{10} \right)^ \frac{2}{3} \). Obie odpowiedzi są poprawne. Wybierz sobie którą wolisz :)
ODPOWIEDZ