∫\(\frac{1}{(1+x^2)arctg^2x}\)dx
∫\(\frac{dx}{ \sqrt{1-x^2}arccosx }\)
oblicz całkę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
- Podziękowania: 11 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: oblicz całkę
\(\int \frac{1}{(1+x^2)\arctg^2x} dx= \left[t=\arctg x \right]=\int \frac{dt}{t^2} =... \)
\(\int \frac{dx}{ \sqrt{1-x^2} \arccos x }= \left[t=\arccos x \right]=\int \frac{-dt}{t}=... \)
\(\int \frac{dx}{ \sqrt{1-x^2} \arccos x }= \left[t=\arccos x \right]=\int \frac{-dt}{t}=... \)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
- Podziękowania: 11 razy
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
- Podziękowania: 11 razy
Re: oblicz całkę
jeszcze mam problem z tą : ∫\(\frac{e^{arcctg3x}}{1+9x^2}\) nie wiem za co podstawić żeby skrócił się mianownik
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: oblicz całkę
\(\int\frac{e^{\arcctg3x}}{1+9x^2}dxsopczi2001 pisze: ↑16 sty 2020, 09:20 jeszcze mam problem z tą : ∫\(\frac{e^{arcctg3x}}{1+9x^2}\) nie wiem za co podstawić żeby skrócił się mianownik
\)
podstawiamy
\(\arcctg 3x=t\\
\frac{-dx}{1+9x^2}=dt
\int (-e^t)dt=-e^t=-e^{\arcctg 3x}+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: oblicz całkę
Opanuj pochodne z funkcji elementarnych, dobrze jest też zajrzeć do tablic.sopczi2001 pisze: ↑16 sty 2020, 09:07 pierwsze mi wyszło ale w drugim wychodzi mi t^-1 i nie wiem co dalej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl