∫\(e^{e^x+x}\)dx
∫\(sin^{2}\)(2x+4)dx
oblicz całkę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
- Podziękowania: 11 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: oblicz całkę
\( \int_{}^{} e^{e^x+x} dx= \int_{}^{} e^{e^x}e^x dx= \left[ t=e^x\right]= \int_{}^{} e^t dt=e^t+C=e^{e^x} +C\)
\( \int_{}^{} \sin^{2}(2x+4)dx= \left[ t=2x+4\right]= \int_{}^{}\sin^2 t \frac{dt}{2}= \\=\frac{1}{4}(t-\sin t \cos t) +C= \frac{1}{4}(2x+4-\sin (2x+4)\cos (2x+4))+C \)
\( \int_{}^{} \sin^{2}(2x+4)dx= \left[ t=2x+4\right]= \int_{}^{}\sin^2 t \frac{dt}{2}= \\=\frac{1}{4}(t-\sin t \cos t) +C= \frac{1}{4}(2x+4-\sin (2x+4)\cos (2x+4))+C \)