Oblicz i zaznacz na wykresie

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Oblicz i zaznacz na wykresie

Post autor: LuckyLuck »

Dana jest funkcja :
\(f(x)= \begin{cases}1 dla x \le -1\\ (x+2)^2 dla -1<x \le 1\\ \frac{9}{x} dla x>1 \end{cases} \)

Oblicz i zaznacz na wykresie :
\( \int_{-2}^{2} f(x)dx\)

policzyć umiem ale nie wiem jak zapisać ta całkę
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Oblicz i zaznacz na wykresie

Post autor: korki_fizyka »

LuckyLuck pisze: 13 sty 2020, 23:03

policzyć umiem ale nie wiem jak zapisać ta całkę
zapisz ją w 3 przedziałach
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Re: Oblicz i zaznacz na wykresie

Post autor: LuckyLuck »

Jako sumę trzech całek?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz i zaznacz na wykresie

Post autor: eresh »

LuckyLuck pisze: 13 sty 2020, 23:44 Jako sumę trzech całek?
tak
\(\int_{-2}^{-1}dx+\int_{-1}^1(x+2)^2dx+\int_1^2\frac{9dx}{x}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Re: Oblicz i zaznacz na wykresie

Post autor: LuckyLuck »

dzięki :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Oblicz i zaznacz na wykresie

Post autor: korki_fizyka »

to było takie trudne? :D
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ