a)
lim
x→∞ \(\frac{ \pi -2arctgx}{ln(x+1)-lnx}\)
licznik zmierza do 0
a w mianowniku występuje \(\infty\) - \(\infty\)
i nie wiem co z tym zrobić
b)
lim
x→∞ ( \(x^{2}\)-lnx)
oblicz granicę metodą de l'Hospitala
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
- Podziękowania: 11 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: oblicz granicę metodą de l'Hospitala
a
zapisz mianownik jako \(\ln\frac{x+1}{x}\)
zapisz mianownik jako \(\ln\frac{x+1}{x}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
- Podziękowania: 11 razy
Re: oblicz granicę metodą de l'Hospitala
to wtedy ln będzie zmierzało do \(\frac{ \infty }{ \infty }\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: oblicz granicę metodą de l'Hospitala
i skorzystaj z twierdzenia de l'Hospitala
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę