zbadaj różniczkowalność funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sopczi2001
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
Podziękowania: 11 razy

zbadaj różniczkowalność funkcji

Post autor: sopczi2001 »

f(x)=pi/4-arctg|x|
proszę o rozpisanie granic pochodnych

czy prawostronna będzie równa -1 a lewostronna 1?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: zbadaj różniczkowalność funkcji

Post autor: kerajs »

Tak,w x=0 ta funkcja nie jest różniczkowalna. I istotnie,
\( \Lim_{x\to 0^-}f'(x)=1\\
\Lim_{x\to 0^+}f'(x)=-1\)
ODPOWIEDZ