[tex]e^x\approx 1+x+\frac{x^2}{2}+\frac{x^3}{6}+\frac{x^4}{24}[/tex]
0<x<1
oszacować błędy wzorów przybliżonych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
- Podziękowania: 11 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: oszacować błędy wzorów przybliżonych
\(e^x\approx 1+x+\frac{x^2}{2}+\frac{x^3}{6}+\frac{x^4}{24}+R_4\)
\(R_4=\frac{f^{5}(c)}{5!}x^5\;0<c<x<1\\
|R_4|=|\frac{e^c}{5!}x^5|<\frac{e}{120}\)
\(R_4=\frac{f^{5}(c)}{5!}x^5\;0<c<x<1\\
|R_4|=|\frac{e^c}{5!}x^5|<\frac{e}{120}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę