f(x)= (1+ x)^x
n=1
x0=0
gdy liczę pochodną funkcji wychodzi mi (1+x)^x(lnx + (1+x)/x)
gdy chcę podstawić 0 pojawia się problem bo w mianowniku jest x
napisz wzór taylora
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
- Podziękowania: 11 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: napisz wzór taylora
\(f(x)=(1+x)^x\\
f(x)=e^{x\ln(1+x)}\\
f'(x)=e^{x\ln(1+x)}\cdot (x\ln (x+1))'\\
f'(x)=e^{x\ln(1+x)}\cdot (\ln(1+x)+x\cdot\frac{1}{x+1})\\
f'(x)=(1+x)^x\cdot (\ln (1+x)+\frac{x}{1+x})\\
f'(0)=1\cdot (0+0)=0\)
f(x)=e^{x\ln(1+x)}\\
f'(x)=e^{x\ln(1+x)}\cdot (x\ln (x+1))'\\
f'(x)=e^{x\ln(1+x)}\cdot (\ln(1+x)+x\cdot\frac{1}{x+1})\\
f'(x)=(1+x)^x\cdot (\ln (1+x)+\frac{x}{1+x})\\
f'(0)=1\cdot (0+0)=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
- Podziękowania: 11 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: napisz wzór taylora
używaj TeXa: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568sopczi2001 pisze: ↑12 sty 2020, 19:31 f(x)= (1+ x)^x
n=1
x0=0
gdy liczę pochodną funkcji wychodzi mi (1+x)^x(lnx + (1+x)/x)
gdy chcę podstawić 0 pojawia się problem bo w mianowniku jest x
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl