korzystając z różniczki funkcji oblicz przybliżoną wartość wyrażenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
- Podziękowania: 11 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: korzystając z różniczki funkcji oblicz przybliżoną wartość wyrażenia
Mamy \(f(x+h)\approx f(x)+f'(x)h.\) Przyjmij \(f(x)=\arcsin x,\) \(x=0{,}5\) oraz \(h=0{,}005.\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: korzystając z różniczki funkcji oblicz przybliżoną wartość wyrażenia
\(f(x)=\arcsin x\\
x_0=0,5\\
\Delta x=0,005\\
f'(x)=\frac{1}{\sqrt{1-x^2}}\\
f(x_0+\Delta x)\approx f(x_0)+f'(x_0)\Delta x\\
\arcsin 0,505\approx \frac{\pi}{6}+\frac{2\sqrt{3}}{3}\cdot 0,005\\
\arcsin 0,505\approx\frac{\pi}{6}+\frac{\sqrt{3}}{300}
\)
x_0=0,5\\
\Delta x=0,005\\
f'(x)=\frac{1}{\sqrt{1-x^2}}\\
f(x_0+\Delta x)\approx f(x_0)+f'(x_0)\Delta x\\
\arcsin 0,505\approx \frac{\pi}{6}+\frac{2\sqrt{3}}{3}\cdot 0,005\\
\arcsin 0,505\approx\frac{\pi}{6}+\frac{\sqrt{3}}{300}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę