Granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Granica

Post autor: MiedzianyDawid »

\( \Lim_{x\to \infty }[n( \frac{1}{n^2+1} + \frac{1}{n^2+2}+ \frac{1}{n^2+3}+...+ \frac{1}{n^2+n})] \)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Granica

Post autor: korki_fizyka »

Podziel licznik i mianownik przez n.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Re: Granica

Post autor: MiedzianyDawid »

A jak zrobić to z twierdzenia o trzech ciągach?
ODPOWIEDZ