Zadanie z treścią (pochodne)

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Qwertiusz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 06 paź 2019, 11:29
Podziękowania: 3 razy

Zadanie z treścią (pochodne)

Post autor: Qwertiusz »

Dwa rezystory o zmiennych rezystancjach R1 i R2 są połączone równolegle, tak że rezystancja zastępcza zawsze jest stała.Jeśli rezystancja R1 rośnie w tempie 0,6Ω/s, w chwili gdy R1=40Ω i R2=20Ω, to jak zmienia się rezystancja R2?
Wyznaczyłem \(Rz=\frac{R1R2}{R1+R2}\)
Co powinienem zrobić dalej?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z treścią (pochodne)

Post autor: korki_fizyka »

Zastanów się co tytuł tego postu mówi o jego treści może wtedy wyprostuje ci się myślenie na inne tematy https://matematyka.pl/search.php?keywor ... %84+matura
Qwertiusz pisze: 11 lis 2019, 18:18 Co powinienem zrobić dalej?
Dalej masz ułożyć wzory jak zmieniają się w czasie oba opory i pobadać te funkcje.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Qwertiusz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 06 paź 2019, 11:29
Podziękowania: 3 razy

Re: Zadanie z treścią (pochodne)

Post autor: Qwertiusz »

korki_fizyka pisze: 12 lis 2019, 11:26 Zastanów się co tytuł tego postu mówi o jego treści może wtedy wyprostuje ci się myślenie na inne tematy https://matematyka.pl/search.php?keywor ... %84+matura
Qwertiusz pisze: 11 lis 2019, 18:18 Co powinienem zrobić dalej?
Dalej masz ułożyć wzory jak zmieniają się w czasie oba opory i pobadać te funkcje.
Czyli powinienem wyznaczyć \(R2(R1)\) i policzyć pochodną?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z treścią (pochodne)

Post autor: korki_fizyka »

Qwertiusz pisze: 12 lis 2019, 22:58
korki_fizyka pisze: 12 lis 2019, 11:26 Zastanów się co tytuł tego postu mówi o jego treści może wtedy wyprostuje ci się myślenie na inne tematy https://matematyka.pl/search.php?keywor ... %84+matura
Qwertiusz pisze: 11 lis 2019, 18:18 Co powinienem zrobić dalej?
Dalej masz ułożyć wzory jak zmieniają się w czasie oba opory i pobadać te funkcje.
Czyli powinienem wyznaczyć \(R2(R1)\) i policzyć pochodną?
tak
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ