Oblicz granicę
\(\Lim_{n\to +\infty }\sqrt[3]{2^n*n^{13}+3^n*n+1}\)
Granica
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Granica
Jeżeli to ma być pierwiastek trzeciego stopnia, to granica jest równa \(+ \infty \).
Jeśli pierwiastek jest stopnia n-tego, to co innego.
Jeśli pierwiastek jest stopnia n-tego, to co innego.
Re: Granica
Niestety tyle wiem, ale wykładowca wymaga na kolokwium rozpisania tego przykładu i tu pojawia się problem.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Granica
\(\Lim_{n\to +\infty }\sqrt[3]{2^n*n^{13}+3^n*n+1}= \sqrt[3]{ \Lim_{n\to +\infty } \left( 2^n*n^{13}+3^n*n+1\right) } = \sqrt[3]{+ \infty } =+ \infty \)
Sprawdź czy to nie miało być tak:
\[\Lim_{n\to +\infty }\sqrt[n]{2^n*n^{13}+3^n*n+1}\]
Sprawdź czy to nie miało być tak:
\[\Lim_{n\to +\infty }\sqrt[n]{2^n*n^{13}+3^n*n+1}\]
Re: Granica
Na pewno miał być z pierwiastkiem trzeciego stopnia i za taki zapis jak Twój na kolosie dostałam 0 pkt. Dzięki za pomoc.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Granica
W takim razie polecam konsultacje z prowadzącym ćwiczenia
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl