Dzień dobry,
Bardzo proszę o rozwiązanie zadania z załącznika.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Wyznacz objętość bryły ograniczonej liniami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz objętość bryły ograniczonej liniami
\(V= \int_{-a}^{a}( \int_{- \sqrt{a^2-x^2} }^{\sqrt{a^2-x^2} }(x^2+y^2)dy )dx =4\int_{0}^{a}( \int_{0 }^{\sqrt{a^2-x^2} }(x^2+y^2)dy )dx =....\)
Można także przejść na współrzędne biegunowe
\(V= \int_{0}^{2 \pi } ( \int_{0}^{a }(r^2)rdr )d \alpha =2 \pi \int_{0}^{a }(r^3)dr =2 \pi \cdot \frac{1}{4}r^4 | _{0}^{a} = \frac{ \pi a^4}{2} \)
Można także przejść na współrzędne biegunowe
\(V= \int_{0}^{2 \pi } ( \int_{0}^{a }(r^2)rdr )d \alpha =2 \pi \int_{0}^{a }(r^3)dr =2 \pi \cdot \frac{1}{4}r^4 | _{0}^{a} = \frac{ \pi a^4}{2} \)
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz objętość bryły ograniczonej liniami
To już Twój szósty post a nie zaznajomiłeś się jeszcze z regulaminem: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12617 zwróć szczególną uwagę na pkt.9
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl