Metoda Newtona

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dbz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 04 lis 2019, 13:34
Płeć:

Metoda Newtona

Post autor: dbz »

Długości krawędzi prostopadłościanu są kolejnymi
liczbami całkowitymi. Jego objętość wynosi 210.
Oblicz te długości krawędzi. Przy pomocy metody Newtona.

Proszę o pomoc
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Metoda Newtona

Post autor: kerajs »

Metoda Newtona służy do obliczania przybliżonej wartości pierwiastka. Tu, jeśli rozwiązaniem nie będzie liczba całkowita to stosowanie tej metody raczej nie ma sensu.
\(n(n+1)(n+2)=210\\
n(n+1)(n+2)=2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 7\\
n(n+1)(n+2)=5 \cdot 6 \cdot 7\\
n=5\)


Oczywiście, na siłę można stosować metodę stycznych:
\(f(x)=x^3+3x^2+2x\\
f'(x)=3x^2+6x+2\\
x_1=1 \So x_2=x_1+ \frac{f(x_1)}{f'(x_1)}=1+ \frac{6}{11}= \frac{17}{11}\\
x_3=x_2+ \frac{f(x_2)}{f'(x_2)}=\frac{17}{11}+ \frac{\frac{17}{11}}{\frac{17}{11}}=...\\
x_4=x_3+ \frac{f(x_3)}{f'(x_3)}=....\)

Sugeruję napisanie programu i policzenie 10 lub 20 kroków powyższej rekurencji.
ODPOWIEDZ