Granica
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 14 kwie 2019, 14:42
- Podziękowania: 10 razy
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Granica
\( \Lim_{x\to \infty } \ln \left( \frac{4x+1}{4x-7} \right)^x =\ln \left[ \Lim_{x\to \infty }\left( \frac{4x+1}{4x-7} \right)^x\right] \\
\\
\left( \frac{4x+1}{4x-7} \right)^x= \left( \frac{4x-7+8}{4x-7} \right)^x= \left( 1+ \frac{8}{4x-7} \right)^x= \left(1+ \frac{1}{ \frac{1}{2} x- \frac{7}{8}} \right)^x = \left[ \left(1+ \frac{1}{ \frac{1}{2} x- \frac{7}{8}} \right)^{\frac{1}{2} x- \frac{7}{8}}\right] ^2 \cdot \left(1+ \frac{1}{ \frac{1}{2} x- \frac{7}{8}}\right)^{ \frac{7}{4} } \)
Ponieważ:
\[ \Lim_{x\to \infty } \left[ \left(1+ \frac{1}{ \frac{1}{2} x- \frac{7}{8}} \right)^{\frac{1}{2} x- \frac{7}{8}}\right] ^2=e^2\\
\Lim_{x\to \infty } \left(1+ \frac{1}{ \frac{1}{2} x- \frac{7}{8}}\right)^{ \frac{7}{4} }=1 \]
więc
\\
\left( \frac{4x+1}{4x-7} \right)^x= \left( \frac{4x-7+8}{4x-7} \right)^x= \left( 1+ \frac{8}{4x-7} \right)^x= \left(1+ \frac{1}{ \frac{1}{2} x- \frac{7}{8}} \right)^x = \left[ \left(1+ \frac{1}{ \frac{1}{2} x- \frac{7}{8}} \right)^{\frac{1}{2} x- \frac{7}{8}}\right] ^2 \cdot \left(1+ \frac{1}{ \frac{1}{2} x- \frac{7}{8}}\right)^{ \frac{7}{4} } \)
Ponieważ:
\[ \Lim_{x\to \infty } \left[ \left(1+ \frac{1}{ \frac{1}{2} x- \frac{7}{8}} \right)^{\frac{1}{2} x- \frac{7}{8}}\right] ^2=e^2\\
\Lim_{x\to \infty } \left(1+ \frac{1}{ \frac{1}{2} x- \frac{7}{8}}\right)^{ \frac{7}{4} }=1 \]
więc
Odpowiedź: \(\Lim_{x\to \infty } \ln \left( \frac{4x+1}{4x-7} \right)^x =\ln e^2=2\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Granica
Ukasz nałucz sie pisac w Latexie: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl