Extremym lokalne czy globalne ?

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 19 paź 2019, 12:36
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Extremym lokalne czy globalne ?

Post autor: Oczek »

Pytanie co w tych zadaniach trzeba zrobić?

Obliczyć ekstremum lokalne, czy globalne? Czy trzeba gdzieś liczyć hesjanami?

Obrazek
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Extremym lokalne czy globalne ?

Post autor: panb »

5)
  1. Funkcja \(f(x,y)=3-x^2-y^2=3-(x^2+y^2)\le 3\), więc funkcja f ma
    maksimum globalne (największą wartość) \( f_{max}=3.\)
  2. \(f(x,y)=x^5+y^5\), funkcja ta nie posiada ekstremów (lokalnych ani globalnych)
  3. \(f(x,y)=8+\sqrt{x^2+y^2}\ge8\), więc funkcja f ma minimum globalne (wartość najmniejszą) \(f_{min}=8\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Extremym lokalne czy globalne ?

Post autor: panb »

6
  1. \(f(x,y)=3-x^2-y^2-6x=-(x+3)^2+12-y^2=12- \left[(x+3)^2+y^2 \right] \le 12\), więc ... wiesz co...
  2. tutaj badamy hesjan, bo nie da się tego przekształcić do postaci, która pozwala określić ekstrema.
    Hesjan jest ujemny, więc ekstremów brak
  3. tutaj też bez hesjanu ani rusz, wychodzi minimum lokalne w punkcie (1,0)
  4. Tutaj też hesjan - mi wyszło minimum lokalne w punkcie \(\left( -\frac{2}{3} , -\frac{1}{3} ,-1 \right) \)
ODPOWIEDZ