Dla jakiej wartości parametru m funkcja extremum

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 19 paź 2019, 12:36
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Dla jakiej wartości parametru m funkcja extremum

Post autor: Oczek »

Dla jakiej wartości parametru m funkcja

\(

f(x)=x^3+5x^2 - mx + 4
\)



ma ekstremum lokalne w punkcie x=1?

Czy jest to minimum, czy maksimum

Proszę o rozwiązania
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Dla jakiej wartości parametru m funkcja extremum

Post autor: kerajs »

Rozwiąż \(f'(1)=0\) , a dostaniesz m.
Oczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 19 paź 2019, 12:36
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Dla jakiej wartości parametru m funkcja extremum

Post autor: Oczek »

Obliczyłem pochodną

\[

3x^2+10x-m

\]


w miejsce x podstawiam 1

to mam 3+10-m

i co potem?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Dla jakiej wartości parametru m funkcja extremum

Post autor: korki_fizyka »

m = 13
sprawdź znak pochodnej a dowiesz się czy jest to minimum/maksimum lub narysuj
nie uczyli Cię jak się bada przebieg zmienności funkcji ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ