Znajdź punkty przegięcia funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 19 paź 2019, 12:36
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Znajdź punkty przegięcia funkcji

Post autor: Oczek »

Podaj przedziały wypukłości,wklęsłości funkcji. Znajdź punkty przegięcia funkcji
\[
x^4e^x
\]


Sprawdziłem dziedzinę, potem obliczyłem pierwszą i następnie drugą pochodną.

wyszło

\[
y''=e^x(x^4+8x^3+12x^2)
\]


Potem

\[
e^x(x^4+8x^3+12x^2)=0/e^x
\]


\[
x^4+8x^3+12x^2=0
\]


\[
x^2* (x^2+8x+12)=0
\]


x^2=0 v x^2+8x+12=0
x=0

Potem policzyłem deltę, x1 = -2, x2 = -6

i nie wiem jak nanieść to na wykres i jaka wyjdzie odpowiedź
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Znajdź punkty przegięcia funkcji

Post autor: kerajs »

A po co Ci wykres?
Punkty przegięcia są tam, gdzie druga pochodna zmienia znak. Ponadto znak drugiej pochodnej informuje o wklęsłości i wypukłości funkcji.
Oczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 19 paź 2019, 12:36
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Znajdź punkty przegięcia funkcji

Post autor: Oczek »

To co w zadaniu zrobić po tym co napisałem wyżej dalej?
ODPOWIEDZ