Zadanie z basenem

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 19 paź 2019, 12:36
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadanie z basenem

Post autor: Oczek »

Ratownicy planują przygotować prostokątne kąpielisko dla kolonistów. Dysponują sznurem o długości 180 m. Jakie powinny być wymiary kąpieliska, aby jego powierzchnia była największa z możliwych?

Odpowiedź wynosi 45 czy jest inna?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zadanie z basenem

Post autor: kerajs »

Odpowiedzią są wymiary prostokąta czyli 45x90 .
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z basenem

Post autor: korki_fizyka »

kerajs pisze: 21 paź 2019, 06:33 Odpowiedzią są wymiary prostokąta czyli 45x90 .
Skoro wymiary to \(45\ m\) x \(90\ m\)
masz chyba słabszy poranek ;)

Rozwiązanie:

L = 180 m
L = 2a + 2b
w dalszych obliczeniach pomijam jednostki
S = ab
S(a) = a(90 - a)
S' = 90 -2a
S' = 0 ==> a = 45
więc b = 90 - a = 45

Odp. Największą powierzchnię o danym obwodzie ma kwadrat o boku 45 m.

PS. Kwadrat jest też prostokątem ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zadanie z basenem

Post autor: kerajs »

korki_fizyka pisze: 21 paź 2019, 10:38
kerajs pisze: 21 paź 2019, 06:33 Odpowiedzią są wymiary prostokąta czyli 45x90 .
Skoro wymiary to \(45\ m\) x \(90\ m\)
masz chyba słabszy poranek ;)
Tak, zarówno poranek ,jak i łykend był słaby ale ... tu się nie pomyliłem. Przecież ogradza się jedynie trzy boki prostokąta, a czwarty stanowi linia brzegu. Stąd:
L = 180 m
L = 2a + b
S(a,b) = ab
S(a) = a(180 -2a)=2a(90-a)
S' = 0 ==> a = 45
więc b = 180 -2a = 90
ODPOWIEDZ