W funkcjach wielu zmiennych muszę wyliczyć dziedzinę.
\(
𝑓(𝑥,𝑦) = ln(xy)
oraz przykład drugi
𝑓(𝑥,𝑦) = √x + √y
\)
nie bardzo wiem jak to policzyć. Wcześniej w zadaniach miałem np z = ln(5x+7) + √y+1
a tu jest f(x,y) razem i nie wiem jak zacząć.
Ogólnie proszę o rozwiązanie bym miał na czym się wzorować i uczyć
Określ dziedzinę funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Określ dziedzinę funkcji
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 19 paź 2019, 12:36
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Określ dziedzinę funkcji
Tak ale nie wiem jaki zrobić zapis.
Gdyby było z=ln(xy)
to byłoby xy>0
x>0 i y>0
lub
x<0 i y<0
i proste zaznaczenie obszaru
a tu jest f(x,y) i nie wiem czy liczyć tak samo jak wyżej, czy trzeba inaczej.
Gdyby było z=ln(xy)
to byłoby xy>0
x>0 i y>0
lub
x<0 i y<0
i proste zaznaczenie obszaru
a tu jest f(x,y) i nie wiem czy liczyć tak samo jak wyżej, czy trzeba inaczej.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Określ dziedzinę funkcji
\(f(x,y)=z\)
\(f(x,y)=ln(x y)\\D= \left\{(x;y) \right\} \;\;takich\;,\;że\;\;(x>0\;\;i\;\;y>0)\;\;lub\;\;\;(x<0\;i\;y<0)\)
\(z=f(x;y)=\sqrt{x}+\sqrt{y}\\D=\left\{(x;y)\right\}\;\;\;takich\;\;że\;\;x\ge 0\;\;\;i\;\;\;y\ge 0\)
\(f(x,y)=ln(x y)\\D= \left\{(x;y) \right\} \;\;takich\;,\;że\;\;(x>0\;\;i\;\;y>0)\;\;lub\;\;\;(x<0\;i\;y<0)\)
\(z=f(x;y)=\sqrt{x}+\sqrt{y}\\D=\left\{(x;y)\right\}\;\;\;takich\;\;że\;\;x\ge 0\;\;\;i\;\;\;y\ge 0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 19 paź 2019, 12:36
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Określ dziedzinę funkcji
Jeśli w poleceniu mam określ dziedzinę funkcji to nie muszę rysować? Wystarczy jak napiszę D= ?
Poza tym jaka wyjdzie dziedzina
\[
\sqrt{x^2+y^2-1} + ln(9-x^2-y^2)
\]
Poza tym jaka wyjdzie dziedzina
\[
\sqrt{x^2+y^2-1} + ln(9-x^2-y^2)
\]
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Określ dziedzinę funkcji
\(x^2+y^2-1\ge 0\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;9-x^2-y^2>0\)
\(x^2+y^2\ge 1\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;x^2+y^2<3^2\)
Dziedziną jest zbiór par (x;y),które są współrzędnymi punktów należących do pierścienia ograniczonego okręgiem o środku (0;0) i promieniu r=1(wraz z tym okręgiem) oraz okręgiem o tym samym środku i promieniu R=3 (bez tego okręgu)
Narysuj ten obszar.
\(x^2+y^2\ge 1\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;x^2+y^2<3^2\)
Dziedziną jest zbiór par (x;y),które są współrzędnymi punktów należących do pierścienia ograniczonego okręgiem o środku (0;0) i promieniu r=1(wraz z tym okręgiem) oraz okręgiem o tym samym środku i promieniu R=3 (bez tego okręgu)
Narysuj ten obszar.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.