Obliczyć granice

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Obliczyć granice

Post autor: lolipop692 »

Dana jest funkcja \(f(x)= \frac{cos(x)}{2x} \)

a) Granica \( \Lim_{x\to \pi } f(x)=-1\)?
b) Granica \( \Lim_{x\to0^+ } f(x)=- \infty \)?
c) Granica \(\Lim_{x\to- \infty } f(x)=0\)?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Obliczyć granice

Post autor: radagast »

lolipop692 pisze: 18 paź 2019, 20:37 Dana jest funkcja \(f(x)= \frac{cos(x)}{2x} \)

a) Granica \( \Lim_{x\to \pi } f(x)=-1\)?
b) Granica \( \Lim_{x\to0^+ } f(x)=- \infty \)?
c) Granica \(\Lim_{x\to- \infty } f(x)=0\)?
\(a) \Lim_{x\to \pi } f(x)= \Lim_{x\to \pi } \frac{cos(x)}{2x} = \frac{-1}{2\pi} \neq -1 \)
\(b) \Lim_{x\to 0^+ } f(x)= \Lim_{x\to 0^+ } \frac{cos(x)}{2x} = \frac{1}{0^+} = \infty \neq - \infty \)
\(c) \Lim_{x\to - \infty } f(x)= \Lim_{x\to - \infty } \frac{cos(x)}{2x} = \frac{ograniczona }{-\infty }=0 \)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Obliczyć granice

Post autor: korki_fizyka »

2 : 1
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ