Znajdź granice tego ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Znajdź granice tego ciągu

Post autor: lolipop692 »

Niech \(c_n=n^{2019}( \frac{e^2}{n+ \sqrt{n} }-2 \pi )+sin (n^{-5})\) znajdź granice tego ciągu przy \(n \to + \infty
\)

a) granicą ciągu jest\( - \infty\) ?
b)Granica nie istnieje, bo funkcja sinus nie ma granicy w \(+ \infty\) ?
c) Granica ciągu istnieje i jest liczbą całkowitą?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Znajdź granice tego ciągu

Post autor: radagast »

odpowiedź a)
ODPOWIEDZ