Granica pilne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oskardes
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 09 paź 2019, 13:40
Płeć:

Granica pilne

Post autor: Oskardes »

Witam. Muszę na już obliczyć takie coś:
\( \Lim_{n\to \infty} \sqrt{2^{2n}+3^{-n}}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Granica pilne

Post autor: Galen »

\(\Lim_{n\to\infty}\sqrt{2^{2n}+3^{-n}}=\sqrt{+\infty+\frac{1}{\infty}}=\sqrt{+\infty+0}=+\infty\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ