Pochodna z definicji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Pochodna z definicji
\( \Lim_{h\to 0} \frac{e^{|0+h|}-e^{|0|}}{h} \) nie istnieje, bo
\( \Lim_{h\to 0^+} \frac{e^{h}-1}{h} =1 \) ale
\( \Lim_{h\to 0^-} \frac{e^{-h}-1}{h} =-1 \)
wniosek : podana funkcja nie ma pochodnej w zerze.
\( \Lim_{h\to 0^+} \frac{e^{h}-1}{h} =1 \) ale
\( \Lim_{h\to 0^-} \frac{e^{-h}-1}{h} =-1 \)
wniosek : podana funkcja nie ma pochodnej w zerze.