Uklad

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Uklad

Post autor: kate84 »

Nie rozwiazujac układu równań określ liczbę jego rozwiązań:
5x-3y-z=3
2x+y-z=1
3x-2y+2z=-4
x-y-2z=-2
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Licząc wyznacznik z macierzy rozszerzonej o kolumnę wyrazów wolnych dostaje się -196, czyli rząd tej macierzy to 4. Ponieważ rząd macierzy głównej może być co najwyżej 3, to zgodnie z twierdzeniem Kroneckera-Capellego układ jest sprzeczny, czyli brak (zero) jego rozwiązań.
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

A mi wychodzi -98
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kerajs »

kate84 pisze:A mi wychodzi -98
Wobec tego radzę sprawdzić obliczenia i poprawność przepisanego tu układu. Nawet jeśli masz rację to i tak różność od zera wyznacznika macierzy rozszerzonej daje wniosek:
czyli rząd tej macierzy to 4. Ponieważ rząd macierzy głównej może być co najwyżej 3, to zgodnie z twierdzeniem Kroneckera-Capellego układ jest sprzeczny, czyli brak (zero) jego rozwiązań.
Jest to także powód dla którego sugestia:
jest nietrafiona. Wzorów Cramera nie możesz zastosować. Pewnie wiesz dlaczego.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: korki_fizyka »

kerajs pisze: Jest to także powód dla którego sugestia:
jest nietrafiona. Wzorów Cramera nie możesz zastosować. Pewnie wiesz dlaczego.
Sorry, chyba od tego upału mózg mi się wczoraj zlasował :?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ