Całka podwójna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 30 paź 2018, 20:57
Całka podwójna
Naszkicuj obszar ograniczony przez funkcje \(y^{2}=4x+4\) oraz y = 2 − x, a następnie za pomocą całki podwójnej wyznacz jego pole powierzchni.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Tutaj jest dobrze wytłumaczone wystarczy dotrwać do 5 minuty, to krócej niż na wykładzie
https://www.youtube.com/watch?v=DroH_-Pi854
https://www.youtube.com/watch?v=DroH_-Pi854
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Całka podwójna
Najpierw rysunek ilustrujący sytuację:
Pole obszaru D liczymy całką podwójną ze wzoru \(|D|=\iint_D dxdy\)
Obszar D (patrz niebieskie na rysunku) lepiej opisać "patrząc z perspektywy" osi 0Y, wtedy
Policzenie współrzędnych punktów przecięcia wykresów chyba nie będzie dla cb problemem.Pole obszaru D liczymy całką podwójną ze wzoru \(|D|=\iint_D dxdy\)
Obszar D (patrz niebieskie na rysunku) lepiej opisać "patrząc z perspektywy" osi 0Y, wtedy
- \(y^2=4x+4 \iff x= \frac{1}{4}y^2-1,\quad y=2-x \iff x=2-y\)
\(D= \left\{(x,y): -6\le y \le 2\,\,\, : \,\,\, \frac{1}{4}y^2-1 \le x \le 2-y \right\}\)
Szukane pole to \(|D|= \int_{-6}^{2} \left( \int_{ \frac{1}{4}y^2-1 }^{2-y} dx \right)dy=\ldots = \frac{32}{3}\)