Równania różniczkowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równania różniczkowe

Post autor: franco11 »

Rozwiąż równanie różniczkowe \(xy'''-y''=x^2e^x\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(p=y'' \So p'=y'''\\
xp'-p=x^2e^x\\
p'-\frac1x p=xe^x\)

A to jest równanie liniowe które pewnie potrafisz rozwiązać.
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: franco11 »

Bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ