Oblicz pochodne cząstkowe funkcji pierwszego rzędu .

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zwinny
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 27 sty 2019, 16:43
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Oblicz pochodne cząstkowe funkcji pierwszego rzędu .

Post autor: zwinny »

\(z=\sin(2x+y^3)+ x^{\frac{1}{2}}\cdot\tg (e^y)\). Pomoże ktoś ?
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: Oblicz pochodne cząstkowe funkcji pierwszego rzędu .

Post autor: Młodociany całkowicz »

W \(z'_x\) y-a traktujemy jak stałą, podobnie w \(z'_y\) to x-a traktujemy jak stałą. Pochodna sumy to suma pochodnych, a zatem rozbijamy na sumę dwóch funkcji do zróżniczkowania. Pierwszą pochodną liczymy z pochodnej funkcji złożonej, a drugą ze wzoru na iloczyn stałej i funkcji.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\frac{\partial f}{\partial x}=\cos(2x+y^3)\cdot 2+\frac{1}{2}x^{-\frac{1}{2}}\tg e^y\\
\frac{\partial f}{\partial y}=\cos(2x+y^3)\cdot 3y^2+x^{\frac{1}{2}}\cdot \frac{1}{\cos^2e^y}\cdot e^y\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ