Oblicz pochodna kierunkowa funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz pochodna kierunkowa funkcji
Oblicz pochodna kierunkowa funkcji\(f(x,y)=(x^2-y)e^{2y-x}\) w punkcie \((x_0, y_0)=(1,1)\) w kierunku wersora tworzącego kąt \(\alpha = \pi /3\) z dodatnią częścią osia Ox.
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Oblicz pochodna kierunkowa funkcji
Najpierw obliczamy wektor \(\vec{v} = [v_x;v_y]\)
Ponieważ długość tego wektrora wynosi 1, wiemy, że
\(\frac{v_x}{1} = v_x = cos\frac{\pi}{3} = \frac{1}{2}\\\frac{v_y}{1} = v_y = sin\frac{\pi}{3} = \frac{\sqrt{3}}{2}\)
A zatem \(\vec{v} = [\frac{1}{2};\frac{\sqrt{3}}{2}]\)
Teraz obliczamy gradient:
\(f'_x(1,1) = 2xe^{2y - x} - (x^2-y)e^{2y-x}|_{(x,y) = (1,1)} = 2e\\f'_y(1,1) = -e^{2y - x} + 2(x^2-y)e^{2y-x}|_{(x,y) = (1,1)} = -e\)
A więc
\(\frac{ \partial f}{ \partial \vec{v}}(1,1) =[\frac{1}{2};\frac{\sqrt{3}}{2}] \circ [2e;-e] = (\frac{2 - \sqrt{3}}{2})e\)
Ponieważ długość tego wektrora wynosi 1, wiemy, że
\(\frac{v_x}{1} = v_x = cos\frac{\pi}{3} = \frac{1}{2}\\\frac{v_y}{1} = v_y = sin\frac{\pi}{3} = \frac{\sqrt{3}}{2}\)
A zatem \(\vec{v} = [\frac{1}{2};\frac{\sqrt{3}}{2}]\)
Teraz obliczamy gradient:
\(f'_x(1,1) = 2xe^{2y - x} - (x^2-y)e^{2y-x}|_{(x,y) = (1,1)} = 2e\\f'_y(1,1) = -e^{2y - x} + 2(x^2-y)e^{2y-x}|_{(x,y) = (1,1)} = -e\)
A więc
\(\frac{ \partial f}{ \partial \vec{v}}(1,1) =[\frac{1}{2};\frac{\sqrt{3}}{2}] \circ [2e;-e] = (\frac{2 - \sqrt{3}}{2})e\)