Równanie stycznej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równanie stycznej

Post autor: RazzoR »

Napisz równanie stycznej do wykresu podanej funkcji we wskazanym punkcie:

\(f(x) = x sin x\), w punkcie\(( \pi ,f( \pi ))\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(y- \pi \sin \pi =(\sin \pi + \pi \cos \pi )(x- \pi )\\
y=- \pi x+ \pi ^2\)
ODPOWIEDZ