pole obszaru

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

pole obszaru

Post autor: enta »

mam policzyć pole obszaru
\(y=-x^2+2x+3\), y=0 \(x \in [1,2]\)

jak moja całka ma wyglądać?
\(\int_{1}^{2} -x^2+2x+3 dx\)
czy wziąć punkty przecięcia tych dwóch krzywych czyli -1 i3
\(\int_{-1}^{3} -x^2+2x+3 dx\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Pierwsza opcja!
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

czyli jak mam podany już przedział to nie wyliczam punktów przecięcia?
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: pole obszaru

Post autor: Młodociany całkowicz »

To zależy, czy punkty przecięcia leżą w zadanym przedziale, czy też nie. W tym przypadku obydwa punkty przecięcia leżą poza zadanym przedziałem, więc bierzesz przedział. Ogólna reguła jest taka, że bierzesz część wspólną przedziału z przedziałem między przecięciami.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

ok dzięki ! :)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

a jak w tym przypadku policzyć pole?
\(y=3^x\), y=1-x, \(x \ge -1\)
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: pole obszaru

Post autor: Młodociany całkowicz »

Tutaj liczysz całkę od -1 do punktu przecięcia, czyli 0.
ODPOWIEDZ