x'=x+e^t
y'=x+y
z'=x+y+z
Rozwiązać układ równań różniczkowych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 30 maja 2019, 08:39
- Płeć:
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Rozwiązać układ równań różniczkowych
\(x' - x = e^t\)
Rozwiązujemy równanie charakterystyczne
\(n - 1 = 0 \So n = 1\)
FUR jest więc następujący
\(e^t\\
A'(t) e^t = e^t\\
A'(t) = 1\\
A(t) = t + C_1\\
x = (t+C_1)e^t\)
Dalszą część robimy analogicznie.
Rozwiązujemy równanie charakterystyczne
\(n - 1 = 0 \So n = 1\)
FUR jest więc następujący
\(e^t\\
A'(t) e^t = e^t\\
A'(t) = 1\\
A(t) = t + C_1\\
x = (t+C_1)e^t\)
Dalszą część robimy analogicznie.