Kula o masie m=10kg spada w polu grawitacyjnym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kula o masie m=10kg spada w polu grawitacyjnym
Kula o masie \(m=10kg\) spada w polu grawitacyjnym o natężeniu \(g=10m/s^2\), w powietrzu. Opór powietrza jest proporcjonalny do prędkości \((F_{op}= \frac{9}{2}v)\). Oblicz prędkość kuli w funkcji czasu oraz zbadaj jej zachowanie dla \(t \to \infty\) .
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Literą "g" oznacza się przyspieszenie grawitacyjne (ziemskie) , nie mniej jednostki natężenia są te same.
Musisz rozwiązać r-nie różniczkowe \(\frac{dv}{dt} = g - \frac{9v}{2m}\).
Musisz rozwiązać r-nie różniczkowe \(\frac{dv}{dt} = g - \frac{9v}{2m}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Kula o masie m=10kg spada w polu grawitacyjnym
\(u = g - \frac{9v}{2m}\\u' = -\frac{9v'}{2m}\\v' = -\frac{2mu'}{9}\)
A zatem teraz nasze równanie różniczkowe ma postać:
\(\frac{2mu'}{9} = u\)
Dalej już chyba sobie poradzisz.
A zatem teraz nasze równanie różniczkowe ma postać:
\(\frac{2mu'}{9} = u\)
Dalej już chyba sobie poradzisz.
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Kula o masie m=10kg spada w polu grawitacyjnym
No właśnie tak. Przrenosisz na strony i całkujesz.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re:
ozn. \(\beta = \frac{9}{2m}\)korki_fizyka pisze: Musisz rozwiązać r-nie różniczkowe \(\frac{dv}{dt} = g - \frac{9v}{2m}\).
rozdzielamy zmienne \(\frac{dv}{g - \beta v} = dt\)
całkujemy obustronnie \(\int_{0}^{v} \frac{dv}{g - \beta v} = \int_{o}^{t} dt\)
co daje \(-\frac{1}{ \beta } ln(g - \beta v)|_0^v = t|_0^t\)
i dalej po przekształceniach \(ln( \frac{g - \beta v}{g}) = - \beta t\)
z tego ostatniego r-nia znajdziesz v(t)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Kula o masie m=10kg spada w polu grawitacyjnym
Młodociany całkowicz pisze:\(u = g - \frac{9v}{2m}\\u' = -\frac{9v'}{2m}\\v' = -\frac{2mu'}{9}\)
A zatem teraz nasze równanie różniczkowe ma postać:
\(\frac{2mu'}{9} = u\)
Dalej już chyba sobie poradzisz.
nie rozumiem wogóle tego zadania zaczynając od \(u = g - \frac{9v}{2m}\) skąd to się wzięło? czy może mi ktoś pomóc po kolei to wszystko wyjaśnić? bardzo proszę muszę umieć je rozwiązywać bo być może podobne będzie na kolosie.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Zacznij od napisania wzoru na wypadkową siłę działającą na kulę. Znasz podstawy rachunku różniczkowego: pochodne, całki
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Kula o masie m=10kg spada w polu grawitacyjnym
Odświeżę temat. Mam praktycznie identyczne zadanie do rozwiązania. Ktoś pomoże?
Kula o masie 8kg spada w polu grawitacyjnym o natężeniu g=10m/s2, w powietrzu. Opor powietrza jest proporcjonalny do prędkości Fop= \gamma v
\gamma =0,1a
Oblicz prędkość kuli w funkcji czasu jeżeli w chwili t=0 wynosi v0=7m/s oraz zbadaj jej zachowanie dla t \to \infty
Kula o masie 8kg spada w polu grawitacyjnym o natężeniu g=10m/s2, w powietrzu. Opor powietrza jest proporcjonalny do prędkości Fop= \gamma v
\gamma =0,1a
Oblicz prędkość kuli w funkcji czasu jeżeli w chwili t=0 wynosi v0=7m/s oraz zbadaj jej zachowanie dla t \to \infty
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Kula o masie m=10kg spada w polu grawitacyjnym
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12615
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=37&t=90902
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=37&t=90902
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl